Mátrai Visszhangok Vegyeskar

Kórusról

Kórusunk, a Mátrai Visszhangok Vegyeskar 1999-ben alakult, melyet a Mátrai Visszhangok Zenei Közhasznú Egyesület működtet. Tagjai recski, siroki, egri, parádi, mátraderecskei, bodonyi, terpesi énekesek. 2012-től az egyesületnek 33 bejegyzett tagja van. Próbahelyünket a Recsk Nagyközség Önkormányzata által fenntartott Művelődési Ház és Bányászati Kiállítóhely biztosítja, melyért ezúton is köszönetünket fejezzük ki.

Célul tűztük ki a megye lakosainak körében a magyar és külföldi zeneszerzők kórusműveinek népszerűsítését, a magyar vidéki kórusmozgalom szervezését, fenntartását. 2010-től igyekszünk gyermek- és ifjúsági kórusokat is bevonni rendezvényeinkbe, megszerettetni velük az igényes kóruséneklést, hogy ők legyenek továbbvivői a magyar kórusmozgalomnak, ha mi már letesszük a kottát.

2009-2010-ben a Recsk Kulturális Életéért Közalapítvány támogatásával, a Községi Könyvtár területén és közreműködésével létrehoztunk egy „zene és kottatárat”, ami könyvtárszerűen működve mindenki számára hozzáférhető. Ezzel szeretnénk a környező települések zenei tanulmányokat folytató fiataljait segíteni, és megnyerni a kórusmozgalom számára.

 

Állandó rendezvényeink:

2003 óta minden évben megrendezzük a „Fújt süvölt a Mátra szele” Nemzetközi kórustalálkozót, a mindenkori aktuális emlékév jegyében (2007. Kodály év, 2008. Reneszánsz év, 2009. Haydn év, 2010. Erkel év, 2011. Liszt év, 2012.Solti György, 2013. Verdi emlékév). Ezeken a kórustalálkozókon általában 8 kórus részvételét tudjuk biztosítani. Több erdélyi, szlovákiai, vajdasági, szlovéniai és hazai kórust fogadtunk már Recsken. Eddig több mint 70 kórust láttunk vendégül, pályázati, önkormányzati, és egyéb támogatók segítségével.

Minden év szeptemberben fellépünk a Recski Nemzeti Emlékparkban, a fogolytábor területén szervezett állami ünnepségen.

Másik nagy rendezvényünk 2003-tól évenként az adventi-karácsonyi hangverseny sorozat, amelyre a kistérség és megye területéről, de határon túlról is, évről évre több meghívást kapunk. Adventben minden hétvégén adunk valahol koncertet. Egy koncertünk minden évben nehézsorsú, hátrányos helyzetű közösségnek szól. Pl: Bélapátfalvi Fogyatékosak Otthona, Máltai Szeretetszolgálat Gyermekintézménye Tarnabod, Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ Eger, Parádi Idősek Otthona.

 

Eredményeink:

2003 októberében, az Egerben megrendezett „Éneklő Magyarország” minősítő hangversenyen a Mátrai Visszhangok Vegyeskar „arany” fokozatú minősítést,

2010 októberében a Kórusok Országos Tanácsánál (KÓTA) kategória, „gálakórus” minősítést,

2012 májusában „fesztiválkórus” minősítést szerzett.

2010-ben a kórus elnyerte a Vállalkozók Országos Szövetségének Heves Megyei „Príma Primissima” díját. Ez az elismerés azért különösen megtisztelő számunkra, mert mi voltunk az egyedüliek, akik a közművelődést és kultúrát más hívatás-munka mellett szolgáljuk, szorgalommal, tehetséggel úgy, hogy az mások számára is kulturális értéket jelent. Profi jelöltekkel (koreográfus, festő, szobrász, múzeumigazgató stb.) mérettettünk meg. A díj elnyerése évekre erőt ad a folytatáshoz.

 

Fellépéseink:

Erdélyben: Csíkszereda, Csíksomlyói Kegytemplom, Székelyudvarhely, Aranyosgyéres, Parajd.

Felvidéken: Tornalja, Fülek, Borsi, Nagytárkány.

Itthon: Karcag, Pázmány Egyetem Piliscsaba, Salgótarján, Szécsény, Balatonfűzfő, Jászberény, Gyöngyös, Keszthely, Szentkút Nemzeti Kegyhely. Eger templomaiban, valamint az „Éneklő Magyarország” egri rendezvényein. Utazásainkat, fellépéseinket, rendezvényeinket, találkozóinkat, meghívásainkat pályázati lehetőségek igénybevételével, támogatók segítségével szervezzük.

Célunk továbbra is a kórus rendszeres minősítésével a szakmai előrehaladás, mindig magasabb szint elérése.

2007-től repertoárunkon a klasszikus zeneszerzők művein, népdalfeldolgozásokon, egyházi műveken túl, könnyűzenei kórus feldolgozások is szerepelnek, a kórus repertoárját folyamatosan bővítjük. Meghívásainkat, felkéréseinket –amelyek megszaporodtak távolabbi településekről, külföldről is,- anyagi lehetőségeink függvényében igyekszünk teljesíteni.

 

Nagy Józsefné

egyesület elnöke