Mátrai Visszhangok Vegyeskar

Meghívó Kolozsvárra

A Mátrai Visszhangok Vegyeskar sok szeretettel invitál minden kedves érdeklődőt a

2017. június 29-én (csütörtökön) 19 órai kezdettel kezdődő hangversenyére.

Helye: Kolozsvár, Farkas utcai református templom

2017-06-15

Recski ízek

… és még jó néhány palóc településé is, ahol ismerték, ismerik a laskát, gyengelepényt, krumpli lángost, nánickát, pitét és még sorolhatnánk a neveket, mind ugyanazt a palóc ételt takarják. Kórusunk 5-6 évvel ezelőtt elevenítette fel a nánicka sütés hagyományát, azóta minden évben több szabadtéri rendezvényen is kínáljuk édesen vagy sósan, de mindig jó szívvel, így a parádi Palóc Napokon a Palóc Étkek Utcájában, a Mátrai Múzeumok Éjszakáján vagy épp a recski Majálison. A Duna Televízió Család-barát című műsorában kórustársunk Doba Dénesné Ani és állandó önkéntes segítőnk, Törökné Tóth Mária mutatta be a nánicka készítés tudományát (nevüket ugyan felcserélték, sebaj). A műsor az alábbi linken érhető el, a Régiók ételei című blokk 24:38-nál kezdődik.

http://nava.hu/id/3098386/

A műsorban Verebélyi Balázs ifjú recski hímző is bemutatta gyönyörű munkáit, amelyeket a recskiek évek óta megcsodálhatnak különböző kiállításokon. Ő a recski hímzés hagyományát viszi tovább (bízunk abban, hogy lesznek még követői), mi pedig -amikor nem énekelünk- különféle palóc étkekét, többek között a nánickáét. Készítse el, Kedves Olvasó, kenje meg fokhagymás libazsírral vagy valamilyen lekvárral, nem bánja meg. Jó étvágyat kívánunk!

2016-12-18

Szent Karácsony eljő…

A Mátrai Visszhangok Vegyeskar sok szeretettel invitálja a zeneszerető közönséget karácsonyi Föld körüli utazására. Beszállás az alábbi helyszíneken és időpontokban lehetséges:

2016. december 17. (szombat) 14.30 óra Mátra Művelődési Ház (Sirok, Liget út 16.)

2016. december 17. (szombat) 17 óra Művelődési Ház és Bányászati Kiállítóhely (Recsk, Várbükki út 10.)

Meghívó

Köszönjük kedves Közönségünk egész évi szíves érdeklődését, támogatóink, önkéntes segítőink közreműködését és egyéb hozzájárulását rendezvényeink sikeréhez.

Áldott, békés Karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk Mindenkinek!

2016-12-08

Visszatekintés az ősz eseményeire

Honvéd banda szól(t) a …

Nem. Ezúttal nem a Stefánián, hanem a recski utcákon, az iskolától a templomig, no meg a Művelődési Ház színpadán. De ne szaladjunk ennyire előre. A XIV. „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó nem ezzel vette kezdetét, hanem 2016. szeptember 30-án (pénteken) 18 órakor a Művelődési Házban a „Széchenyi-emlékek nyomában Európában” címmel megnyitott emlékkiállítással, melyet a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület bocsátott rendelkezésünkre. A kórustalálkozó minden évben az aktuális emlékév jegyében zajlik, a műsor összeállítása is ehhez illeszkedik. Idén a gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulója alkalmából meghirdetett „Széchenyi Emlékév”, a reformkor zenéje és a Szózat 180 éves jubileuma jegyében telt a kórustalálkozó. A kiállítást Dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára, címzetes főiskolai docens, a Nemzetközi Kórustalálkozó fővédnöke nyitotta meg, a kiállításhoz kapcsolódóan dr. Messik Miklós tartott előadást. Köszönjük a tartalmas előadást, valamint az Egyesületnek a kiállítási anyagot.

Másnap, október 1-jén már valóban a zenéé volt a főszerep.  Az általános iskolai „bázisról” 12.30-kor visszatérő vendégeinkkel, a Magyar Honvédség szolnoki Légierő Zenekarával az élen indult a kórusok felvonulása a templomhoz, ahol ökumenikus istentisztelet keretében adott elő egy-egy művet az Egri Érseki Fiúkórus, a rafajnaújfalui Református Kórus, az ipolybalogi Szent Korona Kórus, a Mezőkeresztesi Férfikar, a Magyar Honvédség Légierő Zenekar Szolnok, végül mi, a házigazda Mátrai Visszhangok Vegyeskar. Összkari előadásban a Szózat csendült fel. 15.30 órától a Művelődési Házban folytatódott a program, ekkorra csatlakozott hozzánk két „régi” ismerős, a füleki Melódia Nőikar, valamint a gyöngyösi Cantus Corvinus Vegyeskar is. A hangversenyen minden kórus 10-15 perces műsorral mutatkozott be, a szabott időtől egyedül a Légierő Zenekar tért el, mindannyiunk nagy örömére. A műsor záróakkordjának szántuk őket, amikor már senki sem készül fel, minden résztvevő kórus visszatérhet a nézőtérre. Ülőhely ugyan nem jutott mindenkinek, de boldogan ácsorogtunk és amikor módunk nyílt rá, a nótázásba is besegítettünk (Harminckettes baka vagyok én; Honvéd banda szól a Stefánián). Tenyereink időközben valahogy vörösre váltak. A Karnagy úr azonban ennyivel nem úszta meg, még vezényelnie kellett: összkari előadásban Kodály: „Háry János” Toborzójával fejeződött be a hangverseny, a szólót Dani Dávid énekelte, zongorán kísért Varga Gergő Zoltán. Este közös vacsorával és kórusbállal zárult a nemzetközi kórustalálkozó az iskola éttermében.

Gál Gábor fotói: http://www.heol.hu/galerialp/77254

http://www.honvedelem.hu/galeria/a_legiero_zenekar-szolnok_is_reszt_vett_a_xiv_nemzetkozi_korustalalkozon

Az Idősek Napja jegyében…

… Parádsasvárra kaptunk meghívást az Együtt Parádsasvárért Egyesülettől. A 2016. október 7-i fellépésre egy autós üldözés miatti útlezárásból eredően kalandos úton érkeztünk meg Egerből többen is. Ki így, ki úgy, de odaértünk, műsorunkat lelkes tapssal jutalmazta az időskorú hallgatóság.

Két nappal később Mátraballán, a szentmise után adott koncertet kórusunk, szintén az Idősek napjához kapcsolódóan.

Református találkozó, Recsk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról emlékezett meg az egyházközség Református Találkozó keretében a recski Művelődési Házban, 2016. november 19-én. Az emlékülés keretében kórustársunk, Dobáné Ani elszavalta Márai Sándor: Mennyből az angyal című versét, majd rövid műsort adott kórusunk. Ezt követően a Nemzeti Emlékparkban folytatódó megemlékezésen is közreműködtünk, és elhelyeztük koszorúnkat az emlékműnél.

Nem a mi dicsőségünk…

… de nagy örömmel tölt el minket a Cziffra Fesztivál Országos Zongoraversenyének eredménye, melynek első díját és a legjobb Dubrovay László mű előadásáért járó megosztott különdíjat zongorakísérőnk Varga Gergő Zoltán zongoraművész hozta el. Az október 30. és november 4. között megrendezett zongoraversenyről és Gergő idevágó gondolatairól az alábbi cikkekben lehet olvasni:

http://fidelio.hu/klasszikus/2016/11/04/megvan_a_cziffra_fesztival_orszagos_zongoraversenyenek_nyertese/

http://fidelio.hu/klasszikus/2016/11/07/a_jatekomat_mindig_a_sajat_elvarasaimhoz_merem/

Sok szeretettel gratulálunk, további szép sikereket, Gergő!

2016-11-19

XIV. „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó

-a Széchenyi Emlékév, a reformkor zenéje és a Szózat 180 éves jubileuma jegyében-

szeptember 30.-október 2. között 14. alkalommal kerül megrendezésre a „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó, mely minden évben az aktuális emlékév jegyében kerül megrendezésre. Az idén Széchenyi István születésének 225. évfordulójára, ezzel együtt a reformkor zenéjére és a Szózat 180 éves jubileumára emlékezünk. Főbb programok:

szeptember 30. (péntek):

18.00 óra: „Széchenyi-emlékek nyomában Európában” emlékkiállítás megnyitója, vetítéssel egybekötve, melyet a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület bocsátott rendelkezésünkre. A kiállítást megnyitja Dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára, címzetes főiskolai docens, a Nemzetközi Kórustalálkozó fővédnöke.

Helye: Művelődési Ház (Recsk, Várbükki út 10.)

kiállítás meghívója

október 1. (szombat):

10-12 óra között az iskola termeiben a kórusok felkészülése, az aznap érkezők fogadása (Recsk, Kossuth L. út 142.),

12.30 óra: kórusok felvonulása a római katolikus templomig,

13.00 óra: kezdődik az ökumenikus istentisztelet, mely alatt minden kórus egy-egy egyházi művet szólaltat meg, a végén közösen elénekeljük a Szózatot.

15.30 óra: Kórushangverseny a Művelődési Házban. A kórusok bemutatkozása 10-15 perces műsorral, összkari előadásban a Toborzó, Kodály „Háry János” című daljátékából.

Este közös vacsorával és kórusbállal zárul a nemzetközi kórustalálkozó az iskola éttermében.

október 2. (vasárnap):

9.00 óra: az elszállásolt kórusok számára buszos kirándulás a Recski Nemzeti Emlékparkba, valamint a környék egyéb nevezetességeihez pl. Siroki vár, Recski Tájház, Parádfürdői Cifraistálló (Kocsimúzeum), Feldebrői középkori templom

Fellépők:

Melódia Nőikar, Fülek (Szlovákia)

Rafajnaújfalui Református Kórus, Rafajnaújfalu (Ukrajna)

Szent Korona Kórus, Ipolybalog (Szlovákia)

Mezőkeresztesi Férfikar, Mezőkeresztes

Cantus Corvinus Vegyeskar, Gyöngyös

Egri Érseki Fiúkórus, Eger

Magyar Honvédség Légierő Zenekar, Szolnok

Mátrai Visszhangok Vegyeskar, Recsk

2016-09-06