Mátrai Visszhangok Vegyeskar

Lengyelországban jártunk…

(Némileg komolytalan, de igaz úti beszámoló, 2015. 09.02.-09.04. napjairól.)

Alig egy éve annak, hogy a 2014. évi „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozón vendégül láttuk a lengyel Zorza Kórust, akik Gostyń-ból érkeztek hozzánk. Ez év elején meghívás érkezett a Gostyń-t is magába foglaló nagyobb közigazgatási egység, Wyry önkormányzatától (Gmina Wyry), két különböző karakterű szeptember 2-i rendezvényre. Minden évben szeptember elején szomorú eseményekre emlékeznek a lengyelek: 1939. szeptember első napjaiban az addig helyi háború egyszer csak a II. világháborúvá terebélyesedett, a lengyel városokat, vasúti csomópontokat és iparvidékeket –köztük mostani látogatásunk helyszínét- sorozatos légitámadás érte. Az egyik rendezvény az évfordulóra szervezett megemlékezés volt, melyen részt venni, közreműködni megtiszteltetés volt számunkra.  A másik eseményt az idén jubiláló Zorza kórus köszöntése jelentette.

Szeptember 2-án hajnali 3-kor keltünk útra. Útközben kényszerű ismeretséget kötöttünk a felső-sziléziai iparvidék szövevényes úthálózatával, de odataláltunk Gostyń-ba. Házigazdáink sejthették, hogy valami tartalmas, meleg étekre vágyunk: egy igen finom Bigos elfogyasztása után rohantunk átöltözni, majd a megemlékezés helyszínéül szolgáló erdőszéli emlékparkba, Wyry-be. Mise keretében zajlott az esemény, melyen mi (azaz a Mátrai Visszhangok Vegyeskar) is énekeltünk, majd elhelyeztük koszorúnkat az emlékműnél. Este a 95 éves Zorza Kórus tiszteletére rendezett ünnepségen adtunk nagy sikerű koncertet, megkoronázva az előzetes levélváltások során többször is kívánságként felemlegetett Toborzóval (Háry János). Nagy hatást gyakorolt lengyel vendégeinkre egy évvel korábban. Köszi, Dávid és Gergő! A „Hej, élet, be gyöngy élet..” után közös vacsorával zártuk a napot. Lengyel specialitások kerültek az asztalra, így pl. a Zurek, ami ízében leginkább egy jóféle sárgaborsó levesre emlékeztet, de nem az. Aztán volt ruszli, de nem az itthon ismert ecetes, hanem az olajos változat. No meg sajtok, sültek, ananászos zellersaláta, egyéb hidegkonyhai készítmények, finom túrós és meggyes sütik stb. Vodkából és sörből is helyi, természetesen.

Másnap kedves meglepetéssel szolgált a vendéglátó kórus és Wyry önkormányzata, kirándulást szerveztek számunkra a szomszédos Tychy-be… a Tyskie Sörgyárba (Tyskie Browarium). Igen, lehet irigykedni! Odafelé még épp csak elhaladtunk a deponált több ezer rekesz mellett, amikor a fiúk már szívesen kereket szereltek volna 1-2 raklap alá, hogy aztán a busz után köthessük… A múzeumban megismerkedtünk a 386 éve alapított sörgyár történetével és a sörgyártás felfedhető titkaival*, megcsodáltuk a műemlék épületeket és a palackozás folyamatát. A csarnok bejáratához közeledve finom üvegcsörömpölés „hallott”, megtisztított üvegek száguldoztak megkergült kígyóként, türelmetlenül sorakozva az újratöltéshez. A fiúk reakciója: „Aaaah! Mennyei hang! Zene füleimnek!” Végül nem lényegtelen, hogy mindenki kapott egy kisebb táskányi sörválogatást, aznap palackozott fajtákból és a pincemulatóban egy-egy korsó kóstolót (igen, a lányok is megitták). A sörgyár nyáron éjszaka is látogatható, de nappal sem utolsó látvány, bátran ajánljuk az év bármely szakában. A kellemesen fárasztó kirándulás után Krakkó felé vettük az irányt, ahol a sör mellett legszükségesebb ajándék, a lengyel karamella (Krówka) és egyéb édességek (Pl. Sliwka** ) kilószámra történő beszerzését követően megejtettük az első városnézést (bár többen inkább városfutásnak érezték… Vagy ámokfutásnak?!). Érdemes volt sietni, még napsütésben, majd a lemenő nap fényénél is gyönyörködhettünk a főtérben, a Mária-templomot kívül-belül megcsodáltuk. A hejnał-t is meghallgattuk a templom egyik tornyából, elidőztünk egy kicsit a Posztócsarnokban és a környező utcákban. Mindeközben veterán autók találkozója zajlott a téren.
Kirándulásunk harmadik napján csepergős időben folytattuk a krakkói városnézést. A Wawelban kezdtünk, körbejártuk, a Zsigmond-kápolnában énekeltünk is, felküzdöttük magunkat a Zsigmond-haranghoz: a nyelvét is megsimogattuk párszor, hátha szerencsések leszünk! Megkoszorúztuk Jadwiga királynő (Szent Hedvig) síremlékét. Elénekeltük a magyar és a székely himnuszt. Megtekintettük a sajátos étrendjéről*** ismert Waweli sárkányt, aki most nem okádott tüzet. Leballagva további szépséges épületeket tekintettünk meg, pl. a Szent Ferenc templomot, az érseki szemináriumot, a Maius Collegium udvarán pedig harangjáték is kijutott nekünk. Ezen a napon Csokoládé-nap volt Lengyelországban, s bár elcsépeltnek tűnik, oly sok mindennek van már „napja”, ez mégiscsak támogatandó kezdeményezés. A Visztula partján csoki falatkákat kínáló lányt megannyi Gombóc Artúrként fosztottuk ki, mert mi is szeretjük a kerek csokoládét, meg a szögletes csokoládét, de azt a 6-8 fajtát, ami nála volt, mindenképp. Pillanatok alatt eltüntettük a kínálatot, ezzel búcsúztunk a várostól. Innen a közeli Wielickába mentünk, ahol mi mást, mint a sóbányát tekintettük meg. Legszebb termében ismét dalra fakadtunk, tesztelvén az akusztikát, ami kitűnőre vizsgázott, az arra járó látogatókat is megállásra késztette. A gyönyörű sókristály csillárok, sószobrok, életképek, sócsempék és egyéb látnivalók mellett a több száz lépcső lefelé és a hosszú járatokban megtett séta volt a legemlékezetesebb: ennyi lépcsőzés után olyan izmaink is fájtak-sajogtak, amelyeknek addig a létezéséről sem tudtunk, napokig izomlázzal küzdöttünk (de azért szombaton, a recski Bányásznapon ismét a színpadon álltunk!). A felszínre abszolút autentikus közlekedési eszközzel, huzatos, imbolygó bányalifttel jutottunk, ennek hiányában alighanem még most is lent lennénk, a sós levegő által konzerválva.

A szűk három napos kirándulás feszes tempót kívánt meg mindannyiunktól, olykor lemondást is igényelt, de abban már indulás előtt megegyeztünk, hogy nem aludni megyünk (bár többünkre ráférne). Így láttuk mindazt, ami a kevéske szabadidőnkbe beleférhetett. A kórustagok közül többen jártunk már korábban Lengyelországban. Bár most csak viszonylag kis területét barangoltuk be, egyöntetű a véleményünk, elképesztő iramban fejlődik az a térség, csupa új és felújított épület, építkezés és tisztaság. Mindenhol. Picit irigykedtünk. Egy hónap távlatából is örömmel és élményekkel eltelve gondolunk vissza lengyel utunkra.

Köszönetünket fejezzük ki Rittenbacher Ödönnek, aki már a szervezésben is közreműködött, az út során pedig az információk kifogyhatatlan tárházának bizonyult, számtalan lengyel történelem órát rögtönzött, türelemmel kalauzolta népes és különféle igényekkel fellépő csapatunkat, tolmácsolta óhajainkat és mindazt, amit érdemes volt hallani. Köszönet illeti továbbá Holló Istvánné Ildikót, aki által e kóruskapcsolatra szert tettünk. A Zorza Kórusnak, Wyry Önkormányzatának és a Gostyń-i Kultúrháznak pedig innen a távolból is, újra és újra köszönjük a szíveslátást, igazán jól éreztük magunkat.

A kirándulásról néhány fotó hamarosan a galériában, valamint itt.

*A borral ellentétben a sör nem nemesedik… minél frissebb, annál jobb. 6 hónap a szavatossága, ehhez közeledve ne feltétlenül dőljünk be a bolti akcióknak!: ;D

**Aszalt szilva étcsokoládéban.

***Szüzeket eszik.

2015-10-07

XIII. “Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó és Minősítő Hangverseny

2015. október 2-4. között kerül megrendezésre a XIII. “Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó és Minősítő Hangverseny Recsken, melynek főbb eseményeire október 3-án kerül sor: 13 órai kezdettel a recski Római Katolikus Templomban ökumenikus istentisztelet lesz a meghívott fellépők részvételével, majd 15.30 órától a Művelődési Házban minősítő és kórushangversenyre kerül sor. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! A rendezvény meghívója itt: plakát 2015

2015-10-01

Meghívó közgyűlésre

A Mátrai Visszhangok Zenei Egyesület 2015. február 8-án (vasárnap) 15 órai kezdettel tartja soron következő közgyűlését, a recski Művelődési Házban (Recsk, Várbükki út 10.). A meghívó az alábbi linkre kattintva olvasható.
meghívó

2015-02-01

Meghívó karácsonyi hangversenyeinkre

A Mátrai Visszhangok Vegyeskar szeretettel invitálja a kedves Érdeklődőket karácsonyi  koncertjeire Bodony, Sirok és Recsk településekre. A koncertek helyszínei és időpontjai az alábbi meghívóra kattintva olvashatók. Békés, áldott Karácsonyt kívánunk!

MEGHÍVÓ

 

2014-12-09

Az I. Világháború centenáriumának méltó megünneplése

2014. november 7-8.-án, a XII. „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó keretében ünnepeltük és emlékeztünk méltóképpen az I. Világháború kitörésének 100 éves évfordulójára és a háborúban odaveszett 59 recski és több mint 650 ezer magyar honfitársunkra.
Köszönjük fővédnökeinknek: Dr. Orosz Zoltán altábornagy úrnak, vezérkari főnök helyettesnek, Lamos Imre dandártábornok úrnak, a Szolnok Helikopterbázis parancsnokának, Maruzs Roland alezredes úrnak, a HM Kegyeleti Főosztály osztályvezetőjének, Horváth László úrnak, térségünk országgyűlési képviselőjének, hogy felkérésünket elfogadták.
Köszönjük a résztvevő kórusoknak, zenekaroknak: Andante Vegyeskar Tornalja (Szlovákia), Zorza Vegyeskar Gostyn (Lengyelország), MH Légierőzenekar Szolnok, Obsitos Fúvószenekar Eger, Szivárvány Dalkör és Dudás István Tamburazenekar Újbezdán (Horvátország), Novák Pál és Vámosi László tárogatósoknak, hogy elfogadták a rendező Mátrai Visszhangok Vegyeskar meghívását a kórustalálkozóra.
Köszönjük támogatóinknak: Recsk Nagyközség Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Kegyeleti Főosztály, Siroki Önkormányzat, Hevesi Háziipari és Népművészeti Szövetkezet, Mátra-Alma Kft., Parádi Pékség, Coop ABC Recsk, Mátra Péksütemény Kft. Mátraderecske, Piactéri Diszkont Recsk, Farkas Zöldségbolt Recsk, Holló sz. István és neje, hogy támogatásukkal segítették a kórustalálkozó sikeres megrendezését.
Köszönjük a külföldről érkező fellépők elszállásolását, vendéglátását vállaló Fábián, Sneider, Hangácsi, Csepregi, Pabolkov családoknak, Jacsó Gáspárnénak, hogy otthonukba fogadták vendégeinket. Köszönjük Varró Gyuláné címzetes főjegyző asszonynak, Doba Dénesné Anikának a segítő közreműködést, a Jámbor Vilmos Iskola vezetésének a befogadást és közreműködést, Dudás Tamásnak a lengyel tolmács biztosítását, Pabolkov Edinának a többnapos tolmácsolást, Nemes Mariannának, Rutkai Ritának, a Könyvtár és Művelődési Ház minden dolgozójának az emlékkiállítás létrehozását, és köszönjük a kiállítás anyagát rendelkezésre bocsátó magánszemélyeknek a relikviák kölcsönadását.
Köszönjük Dombi Ferenc atyának és Hollóné Ildikónak a templomi rendezvény lebonyolítását, minden családnak és magánszemélynek, akik itallal, süteményekkel segítették a résztvevők vendégül látását, valamint azoknak is szeretnénk köszönetet mondani, akik saját munkájukkal vettek részt a rendezvény sikeres lebonyolításában, több mint 40-en voltak: csoportkísérők, konyhai dolgozók, tálalók, kávéfőzők, szendvicskészítők, polgárőrök, rendőrök, szállítást végzők.
A rendezvényeinken résztvevő közönség visszajelzéseiből jóérzéssel nyugtázzuk, hogy nem volt hiábavaló a csaknem 1 éves szervező munkánk, a megemlékezés az alkalomhoz méltó volt. A fellépő kórusok, zenekarok, szólisták rendkívüli zenei élményben részesítették közönségünket.
A képgalériában ajánljuk figyelmükbe az eseményeken készült képek egy részét, valamint az alábbi linkre kattintva olvashatnak, és további fotókat tekinthetnek meg a rendezvényről:

http://www.honvedelem.hu/cikk/47509

Nagy Józsefné
Mátrai Visszhangok Vegyeskar elnöke

2014-11-29