Mátrai Visszhangok Vegyeskar

SZJA 1%

Kedves Támogatónk! Kérjük, támogassa egyesületünk működését személyi jövedeladója 1%-ának felajánlásával!

A Mátrai Visszhangok Zenei Közhasznú Egyesület adószáma: 18588165-1-10

Köszönjük!

2019-04-07

Ünnepre hív a dal...

A Mátrai Visszhangok Vegyeskar adventi koncertjeire az alábbi időpontokban és helyszíneken kerül sor:

2018. december 16. (vasárnap) 15 óra Sirok, Mátra Művelődési Ház (Sirok, Liget út 16.)

2018. december 22. (szombat) 15.30 óra Bodony, Római katolikus templom

2018. december 22. (szombat) 17 óra Recsk, Művelődési Ház (Recsk, Várbükki u. 10.)

Mindenkit szeretettel várunk!

Áldott, békés Karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

Meghívó: http://matraivisszhangok.hu/dokumentum/25/2018.%20megh%C3%ADv%C3%B3%20kar%C3%A1csony.pdf

2018-12-15

"Fesztivál" - ismét!

Mármint fesztiválkórus. Ezt a minősítést kapta ismét kórusunk, immár harmadik alkalommal.

2018. október 5-7. között rendeztük meg a XVI. „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozót Recsken, a Kulturális Örökség Európai Emlékéve és a 13 aradi vértanú emléknapja jegyében.

A találkozó zenés részére október 6-án került sor: először a Jámbor Vilmos Általános Iskolából a Római katolikus templomig vonultunk, ahol ökumenikus istentiszteletet celebrált Dombi Ferenc plébános, Balogh András református lelkész és Kálinger Roland őrnagy, tábori lelkész. Ennek keretében a kórusok egy-egy művet szólaltattak meg, majd az istentisztelet végén közös műként a Himnusz hangzott el, abból az alkalomból, hogy idén 125 éve hunyt el a zeneszerző, Erkel Ferenc.

Visszasétáltunk az iskolába, majd az ebéd és egy kis szusszanás után a Művelődési Házba vonultunk, kedves ismerőseink, az MH Légierő Zenekar Szolnok zenés felvezetésével. Itt a 13 aradi vértanúra emlékezve először koszorúzott a Magyar Honvédség és a kórusok, majd benn Nagy Sándor polgármester köszöntője után Dr. Koller József dandártábornok megemlékezése hangzott el. Ezt követően már a kórusoké volt a főszerep, a koncert első részében a Balassagyarmati Dalegylet, a Nyírbátori Tinódi Vegyeskar és az Agria Vegyeskar mutatta be műsorát, mindannyian kedves ismerőseink, voltak már vendégeink korábban. A második részben következtek a minősítést kérő kórusok, sorrendben a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus, majd mi, a Mátrai Visszhangok Vegyeskar. A Négy katonanóta előadásával a magunk eszközével is megemlékeztünk a nemzeti gyásznapon.

Már tavaly is úgy gondoltuk, hogy illendőség ide vagy oda, ne mi, házigazdák zárjuk a műsort, amikor a szolnoki MH Légierő Zenekar is körünkben van, mert így a nézőtérről követhetjük mi is a „fiúkat”. Már aki befér. Az ő műsorukban is volt megemlékezés a 13 aradi vértanúra, Márki Sándor művének megszólaltatásával, de jutott idő a szórakoztató dallamokra is.

Ezt követően a Dr. Kis Katalin, Kalocsainé Csillik Mária és Ember Csaba alkotta zsűri értékelt, mely alapján mindkét kórus fesztiválkórus minősítést szerzett. Innen is gratulálunk a kolozsváriaknak, mi pedig jóleső érzéssel könyveltük el, hogy a kitűzött cél teljesült, sikerült megtartani ezt a kategória minősítést. Közös műként megszólaltattuk a Szózatot, melyet Egressy Béni 175 éve zenésített meg.

Utána ismét vissza a suliba, ahol finom vacsora (Köszi, Lányok!) és jókedvű zenés buli következett (Köszi, Zsuzsi, Miklós és Áron!).

Kissé sűrű volt az évünk eddig, de egy pár nap pihenés után folytatjuk a munkát, nemsokára itt az adventi időszak, amikor ismét sok dolgunk lesz. A részletek később.

A kórustalálkozóról született írás a Heves Megyei Hírlap online oldaláról:

https://www.heol.hu/kultura/helyi-kultura/ket-napig-minden-csak-a-zenerol-szolt-1342901/

Gál Gábor fotói: https://www.heol.hu/galeria/korustalalkozo-recsken/

2018-10-07

Nyári-őszi történések

XVI. „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó

2018. október 5-7. között ismét megrendezésre kerül a XVI. „Fúj, süvölt a Mátra szele” Nemzetközi Kórustalálkozó, mely az idén egyben minősítő hangverseny is. A rendezvény gerincét az október 6-án megrendezésre kerülő ökumenikus istentisztelet és azt követően a kórusok koncertje adja. Plakát és részletes program itt:

http://matraivisszhangok.hu/dokumentum/23/Plak%C3%A1t%202018.doc

http://matraivisszhangok.hu/dokumentum/24/megh%C3%ADv%C3%B3%202018%20z%C3%B6ld.pdf

Szeretettel várjuk a zenekedvelő közönséget.

Csókai csókának, mi jutott eszébe…

… meghívta kórusunkat a szeptember 22-i csókai Borfesztiválra (Szerbia), illetve a programok közé illesztett kórustalálkozóra. A „csóka” Tápai Tibor, a csókai Rákóczi Férfikórus vezetője, aki éveken át kitartóan ostromolta kórusunkat meghívásaival, de ezúttal végre eleget is tettünk annak. A jó hangulathoz nálunk bor sem kell, a helyi tambura zenekar muzsikájára még most is ott mulatnának fiaink, ha nem volna itthon is sürgős feladatunk, a nemzetközi kórustalálkozó.

A Recski Szövetség ünnepsége

Szeptember 15-én került sor a Recski Szövetség által évente szervezett állami ünnepségre a recski Nemzeti Emlékparkban, az egykori kényszermunkatábor helyén. Az idén is felkérést kaptunk a műsorban való közreműködésre, melynek természetesen most is eleget tettünk. Képek:

https://www.heol.hu/galeria/megemlekezes-a-recski-nemzeti-emlekparkban/

Bányász- és falunap Recsken

Szeptember 1-jén Bányász- és falunapot rendezett a recski önkormányzat a település három közösségi színterén. Ennek programjaiban most nem énekléssel, hanem nánicka sütéssel vettünk részt a Községi Parkban, mely ezúttal is nagy sikert aratott.

Palóc Párnafesztivál

2018. augusztus 25-én délután a mátraderecskei Palóc Párnafesztivál programjai keretében adtunk műsort a Népművészeti Ház szabadtéri színpadán. E fellépés keretében mutattuk be legújabb -palóc motívumokat tartalmazó, zsűrizett- fellépő ruhánkat, melyet a Hevesi Háziipari Szövetkezet népművészei szőttek le és készítettek el részünkre. Képek:

https://www.heol.hu/galeria/matraderecskei-parnafesztival-felvonulasa/

Szent István ünnepe

Immár hagyomány, hogy augusztus 20-án a recski búcsúi szentmisén és a Szent István napi ünnepségen közreműködik kórusunk. Idén is énekeltünk a szentmisén és a Szent István szobornál tartott megemlékezésen.

Göröngyös utakon…

Augusztus 9-12. között Kárpátalján kirándult a kórus (Makkosjánosi, Munkács, Visk, Técső, Beregszász, Szolyva, Vereckei-hágó). A szépséges látnivalókon túl igazán emlékezetesek az utak maradnak, illetve az a „sebesség”, mellyel ezeken közlekedni lehetett. Kórustársunkat idézve: „Figyeltem egy lepkét, nem tudtuk elhagyni.” De megérte.

Az utazás záróakkordjaként Rafajnaújfalu (Recsk testvértelepülése) református templomában, a vasárnapi istentisztelet kereteibe illesztve adott koncertet a kórus. Ezúton is köszönjük a helyi közösségnek a szeretetteljes fogadtatást, Recsk Nagyközség Önkormányzatának az útiköltség biztosítását, és nem utolsósorban kórustársunk, Csepregi Béla szervezőmunkáját.

A nyár közepén…

Karnagyunk, Vajk Zsuzsanna szép kerek évfordulókhoz érkezett az idén, születésnapja és karvezetői munkássága tekintetében is. Ebből az alkalomból kétrészes koncertet adtunk 2018. július 14-én a parádfürdői Freskó Étteremben, ahol rajtunk kívül a muzikális család, az első kórus és egy jelenlegi tanítvány is szerephez jutott.

Dalárnap 2018

2018. május 13-án ismét az Erkel Színházban jártunk, a Dalárnapon, amely harmadik alkalommal került megrendezésre. 33 határon innen és túlról érkezett kórus mutathatta meg magát, de az igazi élményt mégis az esti előadás jelentette most is. Idén Carl Orff Carmina Burana című kantátáját hallhattuk koncertszerű előadásban, Bogányi Tibor vezényletével. A résztvevő kórusok három tételben közreműködhettek, melyből legismertebb az O Fortuna tétel, ezt a koncert végén énekelhettük a Magyar Állami Operaház Énekkarával együtt.

2018-09-30

Kedves Zenekedvelő Barátaink!

Rég adtunk hírt magunkról, de nem vesztünk el. Február elején megkezdtük egész éves felkészülésünket, ami egyet jelent különböző fellépéseink műsorainak szimultán próbáival, közben pedig új és régi-új kórustagjainkat is megismertetjük repertoárunk jelentősebb darabjaival.

Első nagyobb feladatunkon már túl is vagyunk, április 14-én Nyírbátorban léptünk fel az V. Nyírségi Kórustalálkozón, mely kétévente kerül megrendezésre. A jellemzően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városokból érkező kórusok mellett egy szintén szatmári, csak épp a határ túloldaláról, Nagykárolyból érkező kórus vett részt rajtunk kívül a rendezvényen, összesen tíz kórus. Remekül éreztük magunkat, a muzsikán kívül jutott egy kis városnézés is, illetve közös vacsora és buli, ami hangulatát tekintve a recski bulikhoz volt hasonlatos. Szóval jó volt, otthon is éreztük magunkat. Köszönjük a Nyírbátori Tinódi Kulturális Egyesület Vegyes Kórusának a színvonalas kórusfesztivált és a szíveslátást.

Következő nagyobb megmozdulás a kórus életében a Dalárünnep, melyet tehát az idén sem hagyunk ki, és amelyre május 13-án kerül sor, az Erkel Színházban. Minden évben nagy várakozás ez, különös tekintettel az esti opera előadásra, mely ezúttal a Carmina Burana lesz.

További készülődésünk egyelőre maradjon titok, igyekszünk minden lényeges információt időben eljuttatni a kórusmuzsika iránt érdeklődőknek.

2018-04-23